Tuesday 31 July 2007

SOA: Service Oriented Architecture (Servis tabanlı mimari)

Epeydir yazamadığım bloguma yakın zamanda nesne tabanlı mimarinin yerini alması beklenen SOA(Servis odaklı mimari) dan bahsetmek istiyorum.

SOA Nedir ?

Türkçeye Servis/Hizmet Odaklı/Yönelimli Mimari gibi değişik kombinasyonlarda çevrilen SOA iş fonksiyonlarının birlikte çalışmayı destekleyecek esneklikte ve tekrar kullanımı geliştirecek şekilde, iyi tanımlanmış ve gevşek bağlı bileşenler halinde oluşturulduğu bir sistem mimarisidir.

Neden SOA ?

Rekabet ve değişen pazar koşulları kurumları iş modellerini değiştirmeye zorladığı bilinen bir gerçek.SOA dan önce de iş modellerinin değişiminden pek bahsedilemezdi.
Değişim demek yıkıp yeniden yapmaktı.Oysa SOA tüm bu zorlukları kaldırıp değişime yönelik mimari ile daha esnek bir yapıya olanak sağlıyor.
Önceki kullanılan mimarilerde BT, altyapı bileşenlerinin tümü olmasına karşın SOA da gevşek bağlı iş servislerinin olması da iş entegrasyonu yönünden de SOA nın cazip olduğunun bir göstergesidir.Ve SOA nın her bir parçası tekrar kullanıma hazırdır, görevi biten parça yeni bir görev bekler.Ancak SOA da azaltılmış risk den bahsedilir,çünkü geri dönüşüm kolaydır.SOA yı çoğu kimse Voltran'a ya da legolara benzetir.Çocuklar legolarla değişik yapılar ortaya koyabilirler.Hatta birkaç çocuk ayrı yapılar oluşturup hepsini birleştirebilirler.Sonra bu yapıyı parçalarına ayırırlar ve legolar yeni bir yapıya hazır hale gelmiştir.Voltran'da ise beş ayrı robot büyük bir görev için bir araya gelir ve Voltran'ı oluştururlar.Görev bittikten sonra da eski hallerine dönerler.Bir başka görev öncesinde birleşmeye hazırdırlar.

SOA nın neleri ile öne çıktığı aşağıdaki farklardan daha kolay anlaşılabiliyor.

Nasıl ?

SOA dan yararlanmak için belirli bir platformu bilme zorunluluğu yoktur.SOA platform bağımsız çalışır.Amaç platformlar arasında bağlantı kurmaktır.

SOA ile çalışmaya başlarken ilk önce önünüzdeki engelleri belirleyip projenizi tanımlarsınız.Teknik yeterliliklerinizi gözden geçirdikten sonra projenizi SOA prensiplerine göre uygularsınız.IBM yazılımları sizi SOA yolunda yalnız bırakmayacaktır.Bunun için tecrübe ve hedef belirlemenin büyük önem arzettiğini unutmamak gerek.


Kullanılan IBM Yazılımları :

  1. WebSphere Process Server
  2. WebSphere ESB
  3. WebSphere Business Monitor
  4. WebSphere Service Registry & Repository
  5. WebSphere Business Modeler
  6. WebSphere Integration Developer

Sonuç :

Rekabette kazanan olmak isteyen kurumlar tecrübeli BT uzmanlarının entegrasyon geliştirici sıfatlarına sahip olduklarını gördükleri zaman SOA sız geçirdikleri her saniyeyi zarar sayacaklardır.Ya da bu donanıma sahip BT uzmanı arayışı içersinde bulunacaklardır.

Kaynak :

Arden Agopyan, Kurumsal Servis Odaklı Mimari Semineri.


No comments: